Janis Ian

Janis Ian had op 15 jarige leeftijd haar eerste hit met ‘Society’s child’. Een nogal turbulente carrière-start omdat de radiostations het nummer aanvankelijk niet wilde draaien vanwege de tekst over een liefde tussen
een blank meisje en een zwarte jongen. Pas toen Leonard Bernstein Janis uitnodigde in zijn CBS News Special ‘Inside Pop – The Rock Revolution’ groeide het nummer in 1967 uit tot een nationale hit.De uitzending is terug te vinden op youtube (Inside Pop – The Rock Revolution).

Nederland leerde haar kennen in de jaren ’70 met hits als ‘At seventeen’, The other side of the sun en ‘Fly too high’. Ze trad regelmatig op in Nederland en werd door diverse artiesten gecoverd, waaronder Ramses Shaffy & Liesbeth List, Rob de Nijs en Conny Vandenbos. Ook wereldsterren als Nina Simone, Cher, Roberta Flack en Celine Dion brachten covers van haar uit.

Janis Ian werd maar liefst 10 keer genomineerd voor een Grammy Award en won er drie, waaronder een met het nummer ‘At seventeen’ van het succesvolle album Between the lines uit 1975.

In 2011 was Janis Ian nog in Nederland voor een aantal concerten. In 2016 vierde ze haar 50-jubileum met een concert in het Grand Center. In augustus zal Janis Ian opnieuw ons land bezoeken voor een concert in Utrecht.

Meer info: Janis Ian

Comments are closed.