Echo’s in mijn hoofd – Nu verkrijgbaar!!!

Vanaf 1 juni ligt het album Echo’s in mijn hoofd in de winkels, is te koop bij Bol.com en is te vinden op iTunes, Amazon, Spotify, Deezer, Google, en Tidal.

Aan dit album werkten mee:

Katrien Verheijden – vocals & piano
Janis Ian -vocals (track 3,6) & piano (track 6)
Jeroen Koning – guitar & backing vocals
Fons Toonen, double bass & backing vocals
Emma van der Schalie – violin
Julia Philippens – violin
Adriaan Breunis – viola
Mascha van Nieuwkerk – Cello
Roel Verberk – recordings and mixes
Pier-Durk Hogeterp – mastering
Koen van der Biezen, Qubs – Photography & artwork

 

Album in de maak

fullsizeoutput_48a0Begin november mocht ik jullie berichten over het succes van de crowdfunding, waarmee er groen licht kwam om mijn grote droom te verwezenlijken: CD-opnames met de prachtige muziek van Janis Ian

We zijn meteen doorgegaan met de laatste voorbereidingen voor de opnames, met intensieve repetities en tussendoor ook nog een live optreden in Het Witte Kasteel in Loon op Zand op 12 november. Eind november was het grote moment daar! Op 24, 25 en 26 november zijn we afgereisd naar het mediapark in Hilversum om naar de magische Wisseloord Studios te gaan voor de opnames. Een belangrijke taak was daar weggelegd voor onze producer en engineer Roel Verberk, de man achter de knoppen. Daarbij kregen we ook nog ondersteuning van Casper Abeln, student engineering aan de Rockacademie.

Het proces in de studio is echt uniek, werken op de vierkante millimeter met opperste concentratie en maximale inleving. Je duikt in een andere wereld, dompelt je helemaal onder in het moment en focused maar op 1 ding… de betekenis van het lied, het verhaal van de tekst en muziek weergeven. Zaterdagmiddag mochten we de strijkers van Fuse verwelkomen voor de opnames en werden ook alle nummers met piano opgenomen. Dat hebben we allemaal als een heel bijzondere dag ervaren. We hebben een fantastische tijd gehad, idioot-lange-dagen gemaakt en zijn zondagavond rond 22.00 uur het gebouw uitgerold. Moe en leeg maar vreselijk voldaan.

We hebben véél werk verzet in deze drie dagen, maar hebben niet alles af kunnen maken. Een heel album opnemen in 3 dagen bleek net iets te optimistisch. Dus dit avontuur gaat nog een staartje krijgen… Allereerst is onze engineer Roel aan de slag gegaan om uit alle opnames de beste takes te filteren. We hebben inmiddels ook een extra studiodag gepland om de opnames te voltooien. Zondag 7 januari zullen we opnieuw afreizen naar Wisseloord voor de laatste opnames.

Als onze opnames klaar zijn worden de files van de 2 duetten naar Amerika gestuurd en zal Janis Ian haar aandeel gaan opnemen. Als dat klaar is komen de files weer terug naar Nederland en kan het afwerkingsproces gaan beginnen. Ik kan niet wachten!!!

In je moerstaal…

Ik vroeg me af hoe zou het zijn om de liedjes van Janis Ian te zingen in mijn eigen taal. Zouden er vertalingen bestaan van haar liedjes? Ik ontdekte dat Conny Vandenbos in 1980 een LP had uitgebracht met liedjes van Janis Ian in Nederlandse vertalingen. Een speurtocht op marktplaats leverde een cassettebandje van dit album op. En we hadden nog een cassetterecorder thuis om het af te luisteren!! Album Janis 2 Zo startte ik nieuwsgierig de tape. Maar de magie bleef uit, het leek of er een vacuum zat tussen mij en hetgeen ik hoorde. Het duurde een tijdje voor ik in de gaten kreeg waar dat door kwam. Het was de taal, of beter gezegd…het was eigenlijk niet mijn taal. Natuurlijk waren ook de arrangementen ‘van toen’. Maar ik kwam er achter dat dat niet hetgeen was waardoor ik het lied niet kon voelen. Dus misschien moest ik op zoek naar nieuwe taal… Ik kwam in contact met Kiki Schippers. Zij wilde graag aan de slag met het vertalen van de liedjes. Ik maakte een selectie en vervolgens bespraken we samen deze teksten. Daarmee ging Kiki aan de slag. Het proces wat volgende was voor mij heel bijzonder en verraste me ook. Kiki’s taal sprak me meteen aan. Maar ik kon niet alle teksten ook meteen lekker zingen. Ik moest opnieuw op zoek, naar de flow in de zinnen en die weer verbinden met de melodieën. Bij sommige liedjes ging dat proces heel soepel, bij andere duurde het een tijd. Soms ontstonden er ook nieuwe arrangementen. Bij alle liedjes bracht het een gevoel van vernieuwing met zich mee… mijn eigen taal, mijn moers taal, waardoor ik elk lied kon herontdekken en er een eigen versie van kon maken.

Hoe het allemaal begon – deel I

Ik ben zomaar midden in een groot avontuur beland. Echt, serieus… een avontuur, groter dan ik ooit had durven dromen. De wereld om mij heen is in beweging gekomen en ik realiseer mij dat ik die beweging op gang heb gebracht. Tijdens mijn studie aan de Master of Music ben ik een aantal projecten gestart. Ik wilde al heel lang iets doen met de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian, waarmee ik mij als tiener al zo intens verbonden voelde. Toen ik op de middelbare school zat ging ik op gitaarles bij meneer Cees. Meneer Cees had een woeste rossige baard. En hij leerde mij mijn eerste liedjes spelen op gitaar. Die gitaar had ik zelf bij elkaar gespaard en kostte 100 gulden (…het is even geleden). Er kwam van alles voorbij in de les en na een tijdje leerde ik ook akkoorden en allerlei tokkeltjes. Van meneer Cees kreeg ik de muziek van het liedje Jesse. Ik werd meteen gegrepen door de gevoelige muziek en tekst. Dit was mijn eerste kennismaking met de muziek van Janis Ian. Later kocht ik haar songboek en in no time kon ik al haar liedjes spelen. Eindeloos kon ik naar haar muziek luisteren. Eindeloos speelde en zong ik haar liedjes op mijn kamer. Natuurlijk waren er ook andere muzikale helden. Zo was ik ook helemaal weg van het album van Fairground Attraction (van het zomerhitje ‘It’s got te be perfect’) en ook Barbra Streisand vond ik fantastisch. En ja, Michael Jackson…

Maar dat songbook van Janis Ian ben ik ook weer kwijtgeraakt. Ik kon het nergens vinden en wist niet meer of ik het misschien had uitgeleend. Het was in ieder geval spoorloos verdwenen. En het was ook niet meer te koop… Ik was mijn dierbare muziekboek kwijt. Tot ik jaren later in de bibliotheek in de bak met afgeschreven boeken het songbook weer tegenkwam. Zo kwam Janis Ian voor €2,50 weer terug in mijn leven!
wordt vervolgd…

boek Janis boek Janis 2