Hoe het allemaal begon – deel I

Ik ben zomaar midden in een groot avontuur beland. Echt, serieus… een avontuur, groter dan ik ooit had durven dromen. De wereld om mij heen is in beweging gekomen en ik realiseer mij dat ik die beweging op gang heb gebracht. Tijdens mijn studie aan de Master of Music ben ik een aantal projecten gestart. Ik wilde al heel lang iets doen met de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian, waarmee ik mij als tiener al zo intens verbonden voelde. Toen ik op de middelbare school zat ging ik op gitaarles bij meneer Cees. Meneer Cees had een woeste rossige baard. En hij leerde mij mijn eerste liedjes spelen op gitaar. Die gitaar had ik zelf bij elkaar gespaard en kostte 100 gulden (…het is even geleden). Er kwam van alles voorbij in de les en na een tijdje leerde ik ook akkoorden en allerlei tokkeltjes. Van meneer Cees kreeg ik de muziek van het liedje Jesse. Ik werd meteen gegrepen door de gevoelige muziek en tekst. Dit was mijn eerste kennismaking met de muziek van Janis Ian. Later kocht ik haar songboek en in no time kon ik al haar liedjes spelen. Eindeloos kon ik naar haar muziek luisteren. Eindeloos speelde en zong ik haar liedjes op mijn kamer. Natuurlijk waren er ook andere muzikale helden. Zo was ik ook helemaal weg van het album van Fairground Attraction (van het zomerhitje ‘It’s got te be perfect’) en ook Barbra Streisand vond ik fantastisch. En ja, Michael Jackson…

Maar dat songbook van Janis Ian ben ik ook weer kwijtgeraakt. Ik kon het nergens vinden en wist niet meer of ik het misschien had uitgeleend. Het was in ieder geval spoorloos verdwenen. En het was ook niet meer te koop… Ik was mijn dierbare muziekboek kwijt. Tot ik jaren later in de bibliotheek in de bak met afgeschreven boeken het songbook weer tegenkwam. Zo kwam Janis Ian voor €2,50 weer terug in mijn leven!
wordt vervolgd…

boek Janis boek Janis 2